Onko työpäivän aikana mahdollista palautua?
Keskustelimme työhyvinvointivalmennuksessa työpäivän aikana palautumisesta. Se tuntui alkuun melko mahdottomalta ajatukselta. Että ehtisi muka istuskella kahvikuppi kädessä jutustellen ja rentoutuen. Meidänhän pitää selvittää välituntikahinoita tai monistaa seuraavan tunnin tehtäviä. Työhyvinvointi-valmentajamme Anna totesi, että opettajat kertovatkin hänelle usein alkavansa aina keskiviikkoisin odottaa viikonloppua, jolloin vihdoin pääsee palautumaan. Keskustelimme hyvinvointiryhmäläisteni kanssa siitä, miten torstai- ja perjantaipäiviä pitäisi ehkä osata keventää, jotta viikonloppuna jaksaisi tehdä niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Muuten viikonloppu menee pelkkään toipumiseen ja seuraavaan työviikkoon valmistautumiseen. Pohdimme, millaisin keinoin voisimme saada kevennettyä työkuormaa loppuviikolta ja mietimme, osaisimmeko oikeasti jättää asioita odottamaan viikonlopun yli. Hyvinvointivalmentajamme katsoi meitä hymyillen ja totesi: “Keskiviikkokin on kyllä ihan kiva päivä elää!”
Tuo lausahdus oli pysäyttävä ja siitä tulikin oman työhyvinvointini kulmakivi. Oli kutkuttavaa ajatella, että olisi olemassa työpäiviä, joiden jälkeen ei olisi lopen uupunut ja kaikkensa antanut vaan jaksaisi tehdä asioita ja vaikkapa jopa harrastaa. Miten sellaisen olotilan voisi sitten saavuttaa? Työpäivän aikana palautumalla, kertoi hyvinvointivalmentajamme. Kaikki palautumisvelka ei saisi jäädä vapaa-ajalle. Työpäivää on pystyttävä tauottamaan.
Opettajantyössä päivät ovat hyvin hektisiä. Jotta työpäivän aikana palautuminen onnistuisi, on siihen kiinnitettävä tietoisesti huomiota. Pidin huolen siitä, että kävin päivittäin edes yhdellä välitunnilla opehuoneessa. Tutkimusten mukaan jo pieni mukava juttuhetki työkavereiden kanssa koulupäivän aikana laskee kortisolitasoja (ns. stressihormoni) huomattavasti. Toisinaan olin kuitenkin niin väsynyt, etten halunnut mennä juttelemaan kenenkään kanssa. Tuolloin vedin luokkahuoneen oven kiinni ja pidin taukoa itsekseni. Omassa luokassa saatoin kuunnella äänikirjaa tai katsoin pienen pätkän Taskmaster UK -ohjelmasta. Siirsin tietoisesti ajatukseni työstä muualle.
Hyvinvointivalmentajamme neuvoi meille myös keinon, jolla laskea stressitasoja, vaikka kiireen keskellä ei ehtisi kahvitauolle. Kolme syvää hengitystä riittää! Kun hengitys hidastuu, huomaa kehomme, ettemme ole enää taistele/pakene -tilassa. Tällöin hermostomme vaihtaa parasympaattiselle vaihteelle ja palautuminen alkaa. Pyrin tekemään tämän hengitysharjoituksen aina ennen uuden oppitunnin alkua, aina kun vain muistin. On myös hyvä tehdä selkeä ero työroolin ja oman persoonan välille, jotta siirtyminen työstä vapaa-ajalle on helpompaa. Hyvinvointivalmentajamme Anna kertoi käyttävänsä silmälaseja vain työtehtävissä. Kun hän ottaa silmälasit pois, on hän vapaalla. Enää en siis stressaa maanantaiaamuisin, kun en löydä työavaimiani mistään. Se on vain merkki siitä, että olen onnistunut perjantaina irrottautumaan töistä hyvin nopeasti ja tehokkaasti!
-Miia
Viisi vinkkiä palautumiseen työpäivän aikana:
1. Pyri pitämään yksi kunnon tauko työpäivän aikana. Älä tee silloin mitään merkittävää.
2. Sopikaa yhdessä, että on lupa sanoa, ellei halua keskustella työasioista kahvitauolla.
3. Juo lasi vettä. Hörpi vesi hitaasti. Älä pidä kiirettä.
4. Hengitä tietoisesti kolme kertaa. Vedä syvään henkeä nenän kautta. Pidätä hengitystä pieni hetki. Päästä ilma virtaamaan hiljalleen ulos huulien raosta. Odota muutama sekunti ennen seuraavaa hengenvetoa.
5. Venyttele itseksesi tai pidä oppilaiden kanssa lyhyt venyttelyhetki. Se rentouttaa kaikkia!