KILO-malli

KILO-malli on espoolaisessa Kilon koulussa kehitetty koulutus- ja toimintamalli opettajien työhyvinvoinnin tukemiseen. Malli pohjaa vahvasti tutkimustietoon, mutta pureutuu suoraan opettajantyön arkeen.

KILO-mallissa työhyvinvointia kehitetään osallistavasti, yhteisöllisesti, ratkaisukeskeisesti ja ennaltaehkäisevästi. Malli rakentaa hyvinvointia sekä yksilön, luokkayhteisön että työyhteisön tasolla.

Toimintamalli osallistaa koko yhteisön. Hyvinvointia rakennetaan kouluttautumalla ja konsultoimalla (K), innovoimalla ja kokeilemalla rohkeasti uutta (I), lujittamalla työhyvinvointia tukevia käytänteitä (L) ja ottamalla vastaan ohjausta ja apua (O).

Mallin keskeisiä kulmakiviä/toimintamuotoja ovat:

  • työhyvinvointivalmennus

  • hyvinvointiryhmät

  • työhyvinvointia heikentävien ja tukevien tekijöiden kartoittaminen

  • tukitoimien kehittäminen yhdessä

  • opettajien tukeminen luokkahuonetyöskentelyssä

  • työhyvinvointia tukevien toimenpiteiden vakiinnuttaminen osaksi koulun arkea.

KILO-malli-hanke 2022-2023

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa opettajien hyvinvointia lähdettiin rakentamaan sekä työyhteisön voimin että asiantuntijoiden avulla. Kilon koulun opettajisto sai lukuvuoden ajan organisaatiopsykologien pitämää hyvinvointivalmennusta. Lisäksi opettajien tukena olivat myös hankkeen asiantuntijaopettajat, jotka jalkautuivat luokkiin. Myös opettajakollegoiden ja johdon tuki nähtiin tärkeänä osana työhyvinvoinnin tukemista.

Syksyllä 2023 hankkeen organisaatiopsykologit ja asiantuntijaopettajat kokosivat valmennuksesta saadut opit ja harjoitteet työhyvinvoinnin pankiksi. Materiaalipankista löytyy tutkimuspohjaista materiaalia niin opettajan oman työhyvinvoinnin kuin koko kouluyhteisön hyvinvoinnin tueksi.

KILO-mallin toiminta-ajatus:

  • Konsultoimme asiantuntijoita
    Haimme apua tutkimus- ja kehittämistyöhön eri alojen asiantuntijoilta. Lähimpinä yhteistyökumppaneina toimivat hyvinvointikouluttajat (organisaatiopsykologit) sekä opettamisen ja oppimisen / opettajan työhyvinvoinnin tutkijat Jyväskylän yliopistolta.

  • Innovoimme ja kokeilemme rohkeasti uutta
    Tarkastelimme koulumme toimintaa ja rakenteita avoimin mielin ja uteliaina. Haastoimme itseämme kokeilemaan uusia toimintatapoja.

  • Lujitamme toimivia käytänteitä
    Kirjasimme koulun työhyvinvoinnin vuosikelloon ne toimintatavat, jotka koimme hyödyllisiksi. Näin työhyvinvoinnin tukitoimista tuli luontainen osa koulumme toimintaa.

  • Otamme vastaan ohjausta

    Kun on uupunut, voi toisen henkilön apukin tuntua lisärasitteelta. Muutos vaatii kuitenkin omien tuttujen toimintatapojen haastamista ja uuden kokeilua. Päätimme työyhteisönä, että otamme vastaan apua ja ohjausta. Meillä ei tarvitse selviytyä yksin!

KILO-malli-hanke 2023-2024

Lukuvuonna 2023-2024 ensimmäisenä hankevuonna kokeiltuja toimia pilotoitiin Espoossa Perkkaan koulussa ja Rastaalan koulussa. Perkkaalla keskityttiin YS-ajalla annettavaan työhyvinvointikoulutukseen, joka pohjalta koottiin tukimateriaalia materiaalipankkiin muiden koulujen käyttöön. Rastaalassa pilotoitiin hyvinvointikoulutuksen lisäksi myös koulun oman hyvinvointiopettajan toimenkuvaa.