Työstressi
Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen kokee jonkinasteista paineen ja kuormittumisen tunnetta. Työstressi taas on tila, jossa työntekijän voimavarat ovat riittämättömät vastaamaan työn vaatimusten aiheuttamaan kuormittavaan tilanteeseen. Opetusalalla koetaan työperäistä stressiä selvästi useammin kuin muilla aloilla Suomessa. Tutkimusten mukaan opettajia kuormittaa tällä hetkellä erityisesti suuri työmäärä, tukea tarvitsevien oppilaiden ohjaaminen ilman riittävää resurssia tai apua, töiden kasautuminen sekä erilaiset opetustehtävien ulkopuoliset työtehtävät. Pitkittyessään työstressi voi johtaa vakaviinkin stressireaktioihin ja lopulta myös työuupumukseen. Työuupumus on häiriötila, jossa työntekijän voimavarat ehtyvät täysin.
Tähän osioon on kerätty tietoa työstressistä, erilaisista stressioireista ja stressistä toipumisesta. Osion työkalut on tarkoitettu avuksi stressin ja ylikuormituksen itsehoitoon. On kuitenkin tärkeää, että kerrot kuormittuneisuudesta ajoissa esihenkilöllesi, jotta voitte yhdessä miettiä keinoja kuormittavien tekijöiden purkamiseen.
Organisaatiopsykologit Anna Lohman ja Marjukka Laurola:
Työstressin vaiheet
-
Työn vaatimukset suhteessa omiin kykyihin ovat epätasapainossa. Stressiä alkaa kasautua. Alat huomata itsessäsi stressioireita.
Mitä voit tehdä itse?
Pyri tiedostamaan syitä, mitkä tuottavat sinulle juuri nyt stressiä. Osaatko arvioida, millaisia muutoksia tarvitsisit, jotta voimavarasi palautuisivat? On hyvä tiedostaa, mihin voit itse vaikuttaa, mitkä asiat eivät ole muutettavissa ja mihin ehkä tarvitset muiden apua. Kannattaa miettiä, kuinka voisit saada konkreettisia muutoksia aikaiseksi ja toisaalta, kuinka voisit sopeutua niihin asioihin, mihin et voi itse vaikuttaa.
Oman elämän arvojärjestyksen miettiminen on usein avuksi. Voit tarkastella laajemminkin, mikä on elämäsi kurssi ja mihin työelämässäsi olet matkalla. Muista myös, mistä asioista pidät ja vaali arjessa niitä! Jonkinlainen irtiotto työstä voi olla avuksi, mutta vähintäänkin riittävä lepo ja vapaa-ajan käyttäminen palautumiseen on tärkeää. Harjoittelemalla rentoutumista voit tehdä stressistä itsellesi ns. turvallisempaa stressiä, mikäli kuormitustekijöiden poisto ei ole mahdollista. Liikunta ja mukavat harrastukset ovat monille tärkeä tuki toipumisessa.
-
Joudut tekemään töitä ylikierroksilla saadaksesi asiat hoidetuiksi. Et enää palaudu töistä helposti: ilta ei riitä työpäivästä toipumiseen, viikonloppu ei enää elvytä työviikosta eikä loma työrupeamasta. Sinusta tuntuu jatkuvasti tai usein siltä, että joudut kuluttamaan voimiasi loppuun tai ylikin. Monenlaisia stressioireita alkaa ilmaantua. Tuntuu, että kyynistyt tai kylmenet ympäristöllesi. Alat uskoa, että et enää pärjää työssäsi niin kuin ennen. Elämän mielekkyyskin voi mietityttää.
Mitä voit tehdä itse?
Viimeistään nyt on aika keskustella esihenkilösi kanssa tilanteesta. Kuormitus on edennyt niin voimakkaaksi, että konkreettisia muutoksia tarvitaan. Yritä rentoutua, lepää riittävästi ja tee niitä asioita, jotka elvyttävät voimiasi. Aseta itsesi, oma jaksamisesi ja oma elämäsi etusijalle. Kuulostele tarpeitasi ja toiveitasi. Tarkastele omia arvojasi entistä kriittisemmin – olisiko niissä muutoksen paikkoja? Entä työ, jossa olet ollut – missä määrin se tyydyttää sinua ja missä määrin ei? Voitko toimia työssäsi riittävästi arvojasi vastaavalla tavalla?
Toipuminen tässä vaiheessa edellyttää jo prosessia, joka useimmiten vie jonkin aikaa. Jonkinlainen irtiotto alkaa usein olla välttämätön. Monesti esimerkiksi työn tekemisen rajaaminen on viimeistään nyt tärkeää.
On myös hyvä muistaa, että kuormittuminen ja rasittuminen eivät aina ole pelkästään huonoja asioita. Joskus oireet voivat kertoa siitä, että olet pitkään ohittanut itseäsi ja toiminut sellaisella tavalla tai sellaisessa ympäristössä, joka ei ole sinulle hyväksi. Tämä voi olla myös eräänlainen käännekohta, joka voi ajan kanssa tuoda elämääsi monenlaista konkreettista hyvää.
-
Jos kuormittumisesi on edennyt uupumusvaiheeseen, alkavat kehosi ja mielesi reagoida tilanteeseen monenlaisilla tavoilla. Voimat tuntuvat loppuvan. Unettomuus tai univaikeudet ovat hyvin yleisiä tässä vaiheessa. Myös muisti ja keskittymiskyky ovat useimmilla heikentyneet. Mielialassasi näkyy selkeää laskua, tunnet olosi alavireiseksi ja voimattomaksi. Yleistä on myös kyynistyminen työtä kohtaan. Monella ammatillinen itsetunto laskee, jolloin luottamus omiin kykyihin ja taitoihin on selvästi aiempaa heikompi.
Mitä voit tehdä itse?
Nyt kannattaa toimia - mitä kauemmin uupumus kestää, sen pitempään yleensä vie aikaa toipuminenkin. Työkuormitus ja omat stressinhallintakeinosi tulisi saattaa tasapainoon. Muutoksia molemmissa todennäköisesti tarvitaan.
Työterveyslääkäri voi arvioida terveydentilaasi ja pohtia kanssasi välttämättömiä toimenpiteitä. Yhteistyötä Sinun, työpaikan ja työterveyshuollon kanssa tarvitaan, jotta tilanne saataisiin ratkaistua. Todennäköisesti Sinulle olisi apua myös tilannetta purkavista keskusteluista esim. työterveyshuollossa, kriisikeskuksessa tai mielenterveys¬vastaanotolla. Älä jää tilanteessasi yksin!
Organisaatiopsykologi Marjukka Laurola
“Stressiin voi oppia vaikuttamaan, esimerkiksi hyödyntämällä erilaisia stressin käsittelykeinoja.”
Organisaatiopsykologi Anna Lohman