Mistä apua haastaviin oppilaskohtaamisiin?
KILO työhyvinvointia -hankkeessa on kerätty tietoa opettajien kuormitustekijöistä. Haastavat oppilastilanteet ja aggressiivisesti käyttäytyvät oppilaat ovat nousseet säännöllisesti esiin opettajia merkittävästi kuormittavana tekijänä. HOPE-hankkeessa pyrimme vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla opettajille MAPA® Turvalliset Toimintamallit™ -koulutusta.
MAPA-koulutuksen tavoitteena on kehittää koulun henkilökunnan tietoja ja taitoja, jotka auttavat heitä toimimaan turvallisesti kohdattaessa haasteellisesti, aggressiivisesti tai väkivaltaisesti käyttäytyviä henkilöitä. Malli perustuu ennaltaehkäisevään ja vuorovaikutukselliseen toimintatapaan. Tausta-ajatuksena tässä toimintamallissa on pyrkiä takaamaan oppilaille ja henkilökunnalle huolenpitoa, hyvinvointia, suojaamista ja turvallisuutta.
Itse koimme mallin toimivaksi koulumaailmaan ennen kaikkea siksi, että toimintatavassa pyritään aina löytämään henkilöä kunnioittava ja vähiten rajoittava keino. Vaikuttavaa oli myös se, kuinka laaja tutkimustausta mallilla on. Tutkimustulosten mukaan toimintamallin käyttäminen on vähentänyt fyysisen rajoittamisen tarvetta haastavissa tilanteissa. Koulutuksessa opettajat harjoittelevat tunnistamaan haastavan tilanteen eri vaiheita, ennakoimaan niihin liittyvää käyttäytymistä sekä valitsemaan kulloinkin tilanteeseen sopivia toimintatapoja. Koulutus ohjaa myös vahvasti kouluja muodostamaan yhdessä sovittuja toimintatapoja, jolloin koko henkilökunta tietää, kuinka tilanteissa tulee toimia.
Hyvinvoiva opettaja Espoossa (HOPE) -hankkeen myötä koulut voivat tilata meiltä MAPA-koulutusta pelkkien materiaalikulujen hinnalla. Muut kunnat ja koulut voivat tilata koulutusta Suomen MAPA keskuksesta tai oman organisaation sisäiseltä kouluttajalta.
-Miia ja Piialiina
Viisi muistisääntöä haastaviin tilanteisiin:
1. Säilytä ammatillinen itsehillintä - yritä rauhoittua ja välttää provosoitumista
2. Älä lähde mukaan valtataisteluun - vastaa vain järkiperäisiin kysymyksiin, ohita haastaminen
3. Lähesty oppilasta myötätuntoisesti - oppilas on tunnekuohun vallassa, hän on hälytystilassa
4. Aikuisen tehtävä on rakentaa myönteistä vuorovaikutusta - käyttäytymisesi vaikuttaa aina toisen käyttäytymiseen
5. Pyydä ajoissa apua - mene itse apuun haastaviin tilanteisiin